Interactief museum ‘Sow to Grow’ in de Westerstraat 111 in Enkhuizen presenteert vanaf 16 februari  de expositie ‘Blij met de Bij’, over het belang van bestuiving door o.a. bijen en insecten in de land- en tuinbouw. Zaden zijn een belangrijke stap in de productie van voedsel- en siergewassen. Voor een goede zaadzetting is bestuiving door bijen en andere insecten van essentieel belang.

In Nederland worden naast de wind  en wilde bestuivers ook  hommels, vliegen en honingbijen ingezet, die voor de bestuiving van meer dan de helft van onze voor consumptie verbouwde gewassen zorgen. 

Bij de productie van zaden spelen, voornamelijk, honingbijen een belangrijke rol.

Ze worden gebruikt voor de vruchtzetting  in fruitteelt, glasgroenteteelt en in de al eerder genoemde zaadteelt.

De bijenvolken worden door imkers tussen de gewassen geplaatst. Dit vereist veel kennis en kunde van de imkers. Waren het voorheen veelal hobby imkers, zien we, gezien het belang van bestuiving en het daardoor verkregen resultaat, steeds meer een verschuiving naar professionele bestuivingsimkers. 

Een professionalisering die het gevolg is van de vraag naar consistente levering van bijenvolken aan de tuinbouw.

Waarom bent u imker geworden, hoe maken de bijen een raat en hoe komt de productie van honing tot stand?

In de weekenden van 16/17 februari en 23/24 februari zullen imkers aanwezig zijn om toelichting te geven en die vragen te beantwoorden die u altijd al heeft willen stellen. De imkers zullen de kwetsbaarheid van bijen benadrukken.

Bekijk een levensechte pop met de uitrusting van een imker. Zie hoe een originele bijenkast er van binnen uitziet en er is een hommelkastje met levende hommels te zien, almede vliegen en poppen.

Tijdens de expositie is de speciale toegangsprijs voor volwassenen slechts € 5,00 pp. 

Een geweldige gelegenheid om ‘Sow to Grow’ te bezoeken en inzicht te krijgen in de fascinerende wereld van de plantenveredeling, met als kers op de taart…, meer kennis te krijgen over de rol van bijen in onze voedselvoorziening.

De expositie ‘Blij met de Bij’ duurt tot 28 februari 2019, 12:00 uur.

Elders wordt als einde 3 maart genoemd maar helaas zal op 28 februari een verbouwing starten op de bovenverdieping van het gebouw waardoor zijn we genoodzaakt zijn te sluiten van 28 februari tot en met 8 maart.

Translate »