Vanaf zaterdag 10 oktober is voor bezoekers van Museum Sow to Grow de expositie “Het stilleven in de fotografie” te bezichtigen. Aan de expositie ging een fotowedstrijd met hetzelfde thema vooraf. Liefst 39 deelnemers zonden 58 foto’s, van  hoge kwaliteit, die in aanmerking kwamen voor een prijs.

De expositie duurt tot en met vrijdag 18 december 2020. Bezitters van de Museumkaart hebben gratis toegang. 

Stilleven.
Een stilleven is een afbeelding van onbeweeglijke objecten, mogelijk een artistieke compositie van roerloze of levenloze voorwerpen.

Met het aantal van 58 ingezonden foto’s voor de wedstrijd, afkomstig van 39 inzenders uit het gehele land, mag van een groot succes gesproken worden.

Wanneer je naar de stillevens in deze expositie komt kijken, komen de woorden onbeweeglijk, roerloos of levenloos zeker in eerste instantie niet bij je op, maar laat je verrassen. De, door de deelnemers ingezonden foto’s, tonen juist leven. Ze laten fruit zien waar je zo een hap uit zou willen nemen, bloemen die je een mooie plek in huis zou willen geven en groenten waar je een heerlijke schotel mee zou willen bereiden.

De composities waarvoor de makers hebben gekozen, laten hun liefde voor dit kunstgenre in al zijn facetten zien. De zorgvuldig gekozen objecten laten een duidelijke link met Sow to Grow zien, waar andere objecten om meer verbeeldingskracht vragen.

Kijk goed om je heen en laat je meenemen in de wereld van het stilleven in de fotografie.

Kundige jury;
De jury bestond uit:
De Heer Jan van Berkel van Koppert Cress
Mevrouw Ofra Carmi van het Hertenkamp en
Mevrouw Petra Hoost van Photo&Zo

En de winnaar is:
De jury had de moeilijke taak om uit de vele inzendingen de keuze te maken, wie zich de winnaar mag noemen en met een VVV bon van € 100.— zijn of haar inspanning beloond ziet en wie de op één na de beste foto gemaakt heeft, goed voor een bon van € 50.—. Dat is gelukt!

Eerste prijs is voor: Yvonne Gruis uit Berkel en Rodenrijs.
De foto onderscheidt zich van de overige inzendingen door een zekere ‘rauwheid’, of ‘onschuld’. De ronde vormen van de appel contrasteren met de horizontale lijn van de ondergrond. Het steeltje is de deugniet, die het evenwicht uitdaagt.

Tweede prijs is voor: Bart van den Berg uit Enkhuizen
De zaaddozen met inhoud lijken op gezichtjes die je aankijken. De reflectie in de donkere glasplaat verhoogt de spanning van de afbeelding.

Een eervolle vermelding gaat naar: Brigitta Posch uit Enkhuizen.
De schijnbare eenvoud van de compositie, de uitmuntende belichting en de beheerste nabewerking van deze inzending onderscheidt deze foto van de andere inzendingen.

Liefhebbers van fotografie, voedsel en de schoonheid van voorwerpen mogen deze expositie niet missen. Wat is er mooier dan  de creatieve inspanningen van de fotografen te zien in de expositie.

Openingstijden 

Kom veilig op bezoek

Translate »