Expositie ‘100 jaar schooltuinen in museum Sow to Grow

In 2020 was in het Amsterdams Stadsarchief de tentoonstelling ‘100 jaar Schooltuinen’ te zien. Het plan was om de mooi vormgegeven tentoonstelling daarna naar Enkhuizen te halen, maar corona gooide roet in het eten. Nu drie jaar later is de tentoonstelling alsnog in Museum Sow to Grow te zien. Bent u in Amsterdam opgegroeid? Mogelijk herkent u zichzelf dan of een van de juffen of meesters uit die tijd. Naast deze tentoonstelling is er een foto-expositie van de schooltuinen in Enkhuizen te zien. Die bestaan dit jaar 45 jaar! 

Het is 3 april 1920 als het schooltuinenproject in Amsterdam van start gaat. De eerste 280 tuintjes worden aangelegd op een terrein bij de Coenhaven. Kinderen van 11 en 12 jaar komen na schooltijd naar de ‘schoolwerktuin’ om een stukje grond van 20 m2 te bewerken. De kinderen betalen ieder 15 cent per week en de oogst mag mee naar huis. De schooltuinen zijn populair en in 1925 is hun aantal gegroeid tot 3: de Spaarndammerdijk, de Ringdijk en de Zuidelijke Wandelweg. Tegenwoordig zijn er in Amsterdam 13 schooltuinen waar elk jaar zo’n 7000 scholieren tuinieren. ‘100 jaar Schooltuinen’ laat zien wat er in al die jaren veranderd is. En wat hetzelfde is gebleven.

Een voorziening voor de allerarmsten
In eerste instantie waren de schooltuinen vooral een voorziening voor de allerarmste gezinnen van de stad. In die tijd waren gezonde groenten niet echt dagelijkse kost. In de tuinen konden Amsterdammers groenten telen en oogsten. Het schooltuinonderwijs is in 100 jaar met haar tijd meegegaan. Het huidige programma is van na de Tweede Wereldoorlog. Stadskinderen leren in de schooltuinen waar hun voedsel vandaan komt.

Zaaien en oogsten
In de tentoonstelling komen alle aspecten van het schooltuinwerk aan bod. Het zaaien en oogsten, de karakteristieke naambordjes, het plezier en de trots van de kinderen en natuurlijk de oogst: de allergrootste wortel, courgette, prei en ui! Een feest van herkenning voor iedereen die een schooltuin heeft gehad.

De schooltuinen in Enkhuizen
De schooltuinen in Enkhuizen zijn in 1978 aangelegd, op initiatief van een enthousiaste leerkracht van basisschool De Weid, Dick Meijer. Al snel sloten andere scholen van Enkhuizen er zich bij aan. 

Sinds 2014 zijn de schooltuinen in het beheer van MEC De Witte Schuur, nu het Hertenkamp Enkhuizen. Ze worden mogelijk gemaakt door middel van sponsorgelden. Enza Zaden is de hoofdsponsor van de schooltuinen. Daarnaast sponseren verschillende andere Enkhuizer bedrijven en bedrijven in de tuinbouw- en voedingssector de schooltuinen.

Met professionele medewerkers en ecologisch beheer genieten de groepen van een volwaardig schooltuinprogramma. Iedere leerling heeft een eigen tuintje van 3 m2. Jaarlijks gaat het om ca. 200 leerlingen uit negen klassen van groep 6/7. Ze volgen het programma van april t/m september. Het enthousiasme is groot en veel leerlingen komen met ouders, broer(tjes), zus(jes) opa’s en oma’s en zelfs buren, tijdens de vakantieperiode op de tuin.

In de foto-expositie zijn 60 foto’s van de schooltuinen in Enkhuizen te zien.

Openingstijden

Translate »