Kookdemonstratie vergeten groenten

6 en 7 juli 2019

_________________________________________________

In het kader van het thema ‘Groei en bloei in de Gouden Eeuw’ dat een aantal steden met monumenten uit deze periode heeft, zoals Enkhuizen zal het interactief museum Sow to Grow een kookdemonstratie verzorgen van vergeten groenten.

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli zullen op het voorplein van het museum door kundige koks ‘vergeten groenten’ worden klaargemaakt. Bezoekers kunnen kennis maken met een moderne, creatieve manier van bereiden van deze groenten. Naast de teelt van een selectie van deze groenten zullen we ze ook als geoogst product laten zien. Binnen, in het museum, kunnen betalende bezoekers kennis maken met de rol en waarde van planten in onze samenleving.

De kookdemonstraties zullen op beide dagen gegeven worden van 12.00 – 17.00 uur.


Receptuur Pastinaakpoffertjes met Lavasmayonaise en Rivierkreeftstaartje

Benodigdheden voor ± 50-55 poffertjes 

 • 250 gram pastinaak
 • 1,5 liter water of groentebouillon
 • 1 ei
 • 100 gram bloem
 • 20 gram gesmolten boter
 • peper en zout naar smaak
 • boter om de poffertjespan mee in te vetten

Benodigdheden voor Lavasmayonaise voor 100 poffertjes

 • 2  bosjes lavas
 • 135 gram eidooier 
 • 75  gram ingekookte chardonnay azijn (150  naar 75 inkoken)
 • 2  gram zout
 • 400 gram  maiskiemolie
 • 50 rivierkreeftstaartjes voor de garnering

Bereidingswijze poffertjes:
Maak de pastinaak schoon en snij in grove stukken. Breng het water aan de kook en kook de pastinaak in ongeveer 15 minuten gaar. Schep met een schuimspaan de pastinaak in de blender. Gooi het kookvocht niet weg! Voeg beetje bij beetje toe totdat de puree een consistentie van yoghurt heeft.
Meng in een grote kom de pastinaakcrème met de bloem, het ei, peper, zout en de gesmolten boter. Je krijgt dan een dik beslag, dikker dan normaal gesproken een poffertjes beslag.Verwarm de poffertjespan en smeer in met een beetje boter. Schep met behulp van 2 lepels in elke holte ongeveer een halve eetlepel pastinaakbeslag.
Wanneer de onderkant goudbruin is (ongeveer 4 minuten) draai de poffertjes voorzichtig om en bak ook de andere kant goudbruin.
Smeer de poffertjespan na elke batch weer in met boter.
Bewaar de poffertjes onder aluminiumfolie als je de rest aan het bakken bent, of in de oven op een lage temperatuur. Koud serveren kan ook. 
Bereidingwijze lavasmayonaise:   (naar recept van Luella Molenaar, chef-kok van Restaurant Rue de la Plume in Alkmaar)
Pluk de lavas van de stelen, blancheer 1 bos kort in heet  water en dan goed uitknijpen en alle 2 bossen iets fijner snijden, en daarna het fijn te draaien in een blender met de olie tot een groene olie (niet te lang anders wordt het bruine olie).
Doe de lavasolie op een zeef met een theedoek ( natgemaakt en goed omspoelen ivm zeepresten) of een koffiefilterzak zodat je alleen de groene olie opvangt.
Kook de azijn voor de helft in. Laat het afkoelen.Doe de eidooier, zout, azijn in een maatbeker en maak er met een staafmixer een mayonaise van door langzaam de lavasolie eraan toe te voegen.
Opmaak:
Breng met een spuitzak ongeveer 1ml mayonnaise op een poffertje. Leg  hier een rivierkreeftstaartje op en serveer op een schaal.
Deze poffertjes zijn bij uitstek geschikt als amuse!
Eet smakelijk,
Bob Leek, liefhebber van lekker en gezond eten. 
tel. 0652 415 997


Translate »