Zaterdag 9 oktober 2021. De Westerkerk in Enkhuizen. Locatie voor de Sow to Grow Relatiedag genodigden.
Een bont gezelschap dat na anderhalf jaar eindelijk weer kennis kan nemen van het reilen en zeilen van Sow to Grow. Een bijzonder sprekers programma en natuurlijk, het elkaar weer eens ontmoeten.

Het formele programma wordt vakkundig afgewerkt en de aanwezige leden gaan akkoord met de verantwoording over het verslagjaar van de Vereniging Vrienden van Saet & Cruyt

Daarna is het de beurt aan drie sprekers van naam en faam, die de aanwezigen vertellen over de noodzaak van het eten van voldoende groente en fruit.

Rob Baan, CEO van Koppert Cress in Monster bijt de spits af.

Op zeer aanschouwelijke wijze laat hij met behulp van een behangrol de tijd passeren waarop de mensheid het (min of meer) huidige voedsel tot zich neemt. Van jagers en bouwers van 170.000 jaar geleden zijn we verworden tot ‘gemak’ eters, die de oorsprong van ons voedsel nauwelijks meer kennen. In het verre verleden at men hoofdzakelijk planten en alleen maar vlees van dieren die langzamer zwemmen, vliegen en rennen dan de mens op blote voeten. Van toen naar nu is de mens maar 0,2% in zijn genetica veranderd. Veel lichamelijke ongemakken en ziektes worden veroorzaakt door ons huidige eetpatroon.
Rob verkondigt al zijn leven lang het evangelie van gezonde voeding. ‘Gelooft meer in planten dan in pillen’. Vierhonderd gram groente en fruit per dag is goed, maar verdeel het over de dag en niet alleen in de avond, want dan lijkt het wel heel veel. 

Professor Koen Joosten, kinderartsintensivist, heeft gekozen voor het thema ‘De eerste 2000 dagen min 100’.

‘Voldoende groente-inname moet gezien worden als de kapstok van een gezonde leefstijl’. Vitaminen en mineralen zijn van levensbelang.
De inname van groente en fruit door de aanstaande ouder geeft krachtiger sperma, geeft de ongeboren vrucht een betere start en zorgt voor betere borstvoeding. Een presentatie die tot nadenken stemt.

Professor Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, neemt ons mee naar het voedingspatroon van de jeugd, met voorbeelden van een onderzoek naar de inhoud van de lunchdoos op school. Duizenden inhouden zijn bekeken en opvallend is het gebrek aan gezond voedsel. Vergeleken met de lunch op Franse scholen is er nog een wereld te winnen.
Kinderen bewust maken van voedsel, hoe het groeit en hoe lekker het is, zo mogelijk met behulp van schooltuinen zou een flinke stap in de goede richting kunnen zijn.
Als je planten hebt verzorgt en zien groeien en ook nog zelf geoogst hebt, stimuleert dat enorm om het ook te eten. Waar je zoveel werk aan gehad hebt gooi je toch zeker niet weg!
Een belangrijke lopende studie door Seidell is aantonen dat voldoende inname van groente en fruit kan bijdragen in het minder ontwikkelen van chronische ziektes bij kinderen. Het roer moet om!

Interesse in de doelstellingen van het Museum Sow to Grow in Enkhuizen? Wordt dan “Vriend” van het museum. Op onze website kunt u zich opgeven. 

www.sowtogrow.nl

 

Translate »