Vrijdag 14 september opende Louise O. Fresco, voorzitter raad van bestuur Wageningen University & Research, Sow to Grow in Enkhuizen. In haar openingsspeech, ging ze in op de geschiedenis en rol van de Nederlandse Zaadveredeling. Met de onthulling van het kunstwerk met de naam ‘Zaad doet Leven’, dat het belang van zaad in ons bestaan symboliseert, werd de Experience officieel geopend.

Kennis over voedsel moet beter’ zegt Louise O. Fresco, voorzitter raad van bestuur Wageningen University & Research in haar speech ter gelegenheid van de officiële opening van Sow to Grow,

A Plant Science Experience in Enkhuizen.

De consument staat te ver af van de feiten in de land- en tuinbouw. Door de toenemende verstedelijking neemt die afstand steeds meer toe. Dit veroorzaakt wantrouwen in de veredelings- en productiemethoden terwijl Nederland koploper is in de veredeling van planten. Dat schept verplichtingen. Door het werken met variatie in de rassen ontstaan er de noodzakelijke verbeteringen. Meer informatie over de rol van genetica en kennis van de veredeling kan dat wantrouwen wegnemen.

Alles wat wij tot ons nemen zijn mutanten, veranderde genetica, en zonder de ontwikkelingen in de plantenveredeling zouden we nog steeds jagers zijn.

Voedsel moet veilig, beschikbaar en betaalbaar zijn overal ter wereld.

Het initiatief van Sow to Grow is zeer belangrijk in verband met de kennisoverdracht over zaden en planten op de consumenten.

Het verhaal moet verteld worden.

Sow to Grow is een initiatief van nationaal museum Saet & Cruyt en is gevestigd in het voormalige weeshuis aan de Westerstraat 111 in Enkhuizen.

Op interactieve wijze kan de bezoeker, jong en oud, kennis maken met de rol van planten in de voedselvoorziening, het leefbaar houden van onze planeet en de veraangenaming van onze leefomgeving nu en in de toekomst.

Met behulp van tablets en koptelefoons ervaren bezoekers hoe de veredelingsfirma’s bijdragen aan de wereldvoedselvoorziening.

De Experience geeft een uitgebreide inkijk in de plantenveredeling, zaadteelt en zaadhandel niet alleen voor volwassenen, maar ook kinderen krijgen een heldere en begrijpelijke inzage in het werk van plantenveredelaars.

De bezoekers zijn laaiend enthousiaste over de wijze waarop de informatie wordt aangeboden en het resultaat daarvan op hun inzicht in de plantenveredeling en de impact daarvan op de eigen visie.

Een bezoek aan Sow to Grow is een must voor leerlingen en studenten die zich op hun toekomst oriënteren en een plaats voor zichzelf zien in deze boeiende wereld.

Er is een groeiende behoefte aan gemotiveerde goedopgeleide nieuwe collega’s.

Translate »