Collectie Saet & Cruyt

Bekijk ook Object van de maand LINK

Klik op deze LINK om naar de beeldbanken van Saet & Cruyt te gaan en de collectie te bekijken.

Tip:
– kies een van de beeldbanken,
– vul niets in bij het zoekveld en klik op zoeken, om alles te bekijken.

www.zaadenkruid.nl

De Collectie
Plantenveredeling kent een historie van eeuwen. De geschiedenis van het commerciële veredelen van tuinzaadgewassen begon in 1818 in het West-Friese Andijk en is uitgegroeid tot een vooraanstaande positie in uitgangsmateriaal.

Van al het plantaardig uitgangsmateriaal wat mondiaal gebruikt wordt is naar schatting 60% afkomstig uit Nederland.

De museale collectie van Saet & Cruyt maakt een onlosmakelijk deel uit van Sow to Grow, A Plant Science Experience en maakt de historie van dit boeiende vak inzichtelijk.

Beleef in de Experience door de tientallen snippets en animaties het verleden, heden en toekomst en leg zelf de link met het boeiende tuinzaadvak met behulp van de vele historische werktuigen en voorwerpen.

Tijdens het bezoek aan Sow to Grow kan na afspraak ook ter plekke een bezoek gebracht worden aan het depot waar nog een deel van de collectie is ondergebracht met onder andere een uitgebreide en uiterst waardevolle historische bibliotheek die deel uitmaakt van de totale beleving.

Saet & Cruyt beschikt over een uitgebreide beeldbank waarin de gehele collectie digitaal is ondergebracht.

Het Nationaal Museum Saet & Cruyt is opgericht om de werktuigen, werkwijze en historie van het tuinzaadvak met de rol van de toenmalige familiebedrijven hierin inzichtelijk te maken en te behouden.

Vrijwel alle plantaardige producten worden uit zaad veredeld en opgekweekt.

Het internationale tuinzaadvak  kent zijn oorsprong in het West-Friese Andijk en is in de loop der eeuwen in Nederland uitgegroeid tot een mondiaal zeer vooraanstaande positie in de sector plantaardig uitgangsmateriaal.

De museale collectie
De collectie omvat o.a. honderden gebruiksvoorwerpen, modellen, afbeeldingen informatieborden, verpakkingen, zaden en werktuigen afkomstig uit de tuinbouw.

De bibliotheek
Deze omvat honderden, vaak historische boeken, tijdschriften en catalogi over veredeling, rassenaanbod, keuring en wetgeving. Daarnaast zijn er oude notitieboeken met veldaantekeningen, rekeningen en jubileumboeken van bestaande en inmiddels niet meer bestaande bedrijven.

Translate »