Zaaien een Kunst!, The Art of Sowing
Het interactieve museum ‘Sow to Grow’ in de Westerstraat in Enkhuizen presenteert vanaf 15 december t/m 31 maart 2019Zaaien een Kunst!, The Art of Sowing’.  Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Nationaal Museum ‘Saet en Cruyt’ in samenwerking met ‘Sow to Grow’.

‘Sow to Grow’ is de voortzetting van ‘Saet & Cruyt’ dat voorheen gevestigd was in het stoomgemaal in Andijk.

Het vertrouwde beeld van de zaaiende boer op de akker is al enige tijd verdwenen. Het symbool van de zaaier is echter nog zeer nadrukkelijk in onze cultuur aanwezig.
Dit blijkt uit de collectie die Gérard Urselmann uit Enkhuizen sedert 1985 heeft verzameld. En hij is nog niet klaar met verzamelen!
Een klein, maar gevarieerd deel van zijn grote collectie is nu te zien in ‘Sow to Grow’.

De rij van attributen met een afbeelding van de zaaier is nagenoeg eindeloos.  Van de Bijbel tot scholen, je komt de zaaier overal tegen, als symbool van de agrarische herkomst of als metafoor voor nieuw leven en een hoopvolle toekomst. Denk bijvoorbeeld aan boeken, biermerken (gerst!), jeneverflessen, radio’s, klokken, vaandels, wandelmedailles, penningen, geld, prentbriefkaarten, postzegels, schilderijen (Van Gogh), grafische werken, beelden enz.
En vergeet vooral niet de diverse zaadbedrijven die het symbool van de zaaier in hun beeldmerk voeren. Symbool waar de agrarische wereld en daarmee de voedselproductie maar ook andere producten van de land- en tuinbouw hun bestaansrecht ontlenen. Maar anderzijds ook weer een beeld van een achterhaalde werkmethode, zeker in de westerse wereld.
De openingstijden van ‘Sow to Grow’ zijn: dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Maandags gesloten.

Rondleidingen van groepen op andere tijden zijn op aanvraag mogelijk.
Maak een afspraak via email: info@sowtogrow.nl of per telefoon 0228 725 747.

Translate »