Object van de maand Januari 2024
Sommige objecten zijn ware kunstwerken. Zo ook dit kunstwerk dat deel uitmaakt van een aantal prachtige illustraties ooit gemaakt in opdracht van een toonaangevend Frans zaadbedrijf.
De Firma Vilmorin-Andrieux & Cie wordt in 1743 opgericht door Pierre Andrieux en Claude Geoffroy, de schoonouders van Philippe-Victoire Levêque de Vilmorin,
Het bedrijf, dat als zaden boetiek begint in Parijs, groeit daarna, vooral in de negentiende eeuw, uit tot het grootste en meest toonaangevende zaadbedrijf ter wereld. In het midden van de negentiende eeuw stoppen zij veel tijd, energie en geld in de botanische en agronomische kennis.
Vilmorin 801-12
Zo brengen zij rond 1850 ook boeken en wandplaten uit waarbij de platen uit het “Album Vilmorin” vooral in het oog springen. De 35 prachtig getekende en geschilderde platen dienen daarbij echter een dubbel doel. Ze verspreiden de kennis met betrekking tot de botanica maar ook zijn het prachtige reclameplaten voor de verkoop van hun zaden.
Aan de platen werkten 15 zeer getalenteerde schilders.
Om dit botanische meesterwerk te maken zijn de meeste van hen kunstenaar-natuuronderzoeker en leren zij het vak ook bijna allemaal op het prestigieuze Jardin des Plantes dat al in 1683 is opgericht. En ook nu nog zijn de botanische tuinen, waar zij het vak leerden en dat ooit de koninklijke tuinen waren, in het 5e arrondissement in Parijs, een absolute aanrader.
Vilmorin 801-25
Hoewel over smaak valt te twisten zijn de platen van “Album Vilmorin” nog steeds ware verzamelaarsobjecten. Ze overstijgen volgens velen het louter illustratieve belang. In de tijd dat ze werden uitgebracht was dit waarschijnlijk ook al zo want de tekeningen en schilderijen werden zeker niet om hun kunstzinnige kracht uitgebracht. De firma Vilmorin-Andrieux & Cie wilde zaden verkopen en zo lieten ze zien wat voor prachtige, volle en kleurige gewassen er uit de zaden voort zouden kunnen komen.
Foto’s waren er nog niet en zeker nog niet in kleur. Waar we vandaag de dag in de online catalogus kunnen kruipen van alle zaadaanbieders was dat in de achttiende eeuw nog ondenkbaar.
Schilders als Elisa Champin, Joséphine Coutance, Auguste Faquet, M, Clémences en Edouard Godard, maakte zaadbedrijf Vilmorin met hun tijdloze schilderijen waarschijnlijk nog groter. Zij lieten werk na dat nog steeds staat als een huis, een illustratief monument waar ook wij in museum Sow to Grow nog steeds dankbaar gebruik van maken.
Vilmorin 801-35
In 1986 is een facsimile heruitgave van alle 35 platen uitgebracht, zie:
36 platen van groente soorten (object 5213 uit de collectie Saet & Cruyt Enkhuizen) (www.zaadenkruid.nl)
Klik op de nummers onder de afbeeldingen
Ramon Papa