Object van de maand februari 2023

 SPELLETJES object 6791

Zaadbedrijven geven van oudsher graag cadeautjes. Cadeautjes als promotiemateriaal, relatiegeschenk of als bedrijfsgeschenk naar de eigen medewerkers. Deze maand daarom één zo’n spel uit onze collectie, het gezelschapsspel “The World of Enza Zaden”.
Spelletjes, wie vindt die nu niet leuk. Van kaartspelletjes als Memory en Kwartet tot eclectische raadspelletjes met aanwijsstok en lampjes om een teelt in Nederland op de juiste plek te plaatsen. Simpele plastic doosjes met alleen een bedrijfslogo waar je het balletje door een doolhof moet voeren of in een gaatje moet proppen of zaad-raadspelletjes, de zaadbedrijven kunnen er wat van.

Oké, niet alles is origineel, maar soms is afkijken niet vervelend. “The World of Enza Zaden” is bijvoorbeeld gebouwd op het concept van Monopoly. Anders maar, laten we wel zijn, er is goed over nagedacht. Het spel draait om de wereld van de zaadveredeling en het runnen van een zaadbedrijf. Wie dat het beste doet, wint. Geen huizen maar kassen. Geen stations maar werelddelen voor de teelt.

Waarom lag dit niet in de winkel als leuk alternatief voor het origineel. Leuk ook voor de kinderen, want hoe slim is het om hen te laten begrijpen in wat voor wereld pappa, mamma, opa of oma nu eigenlijk werkzaam zijn. Het is toch belangrijk wat zij bij het bedrijf voor de wereld doen en hoe bijzonder het is om de juiste rassen te veredelen en beter te zijn dan de “buurman”. Geld verdienen, boetes krijgen voor als er iets niet goed is gegaan. Jezelf opleiden om tot een grootmacht uit te groeien in het zaad. Wat een prachtige wereld. Ja, het is een afgeleide van het wereldbekende grotere broertje met de Kalverstraat, maar al met al, een inventieve bedrijfsbinding.

Het is slechts één van de spel-pareltjes die we in de collectie van het museum hebben.

Meer zien van al onze spelletjes? Ga naar de Beeldbank van Sow to Grow, klik op collectie en kijk eens rond (bijv. onder Objecten, zoekopdracht: spel).
Ramon Papa

Translate »