Object van de maand juni 2023; Smaak en Geur
Spruitjes hebben een slecht imago: vooral de geur ervan, maar ook de smaak. Als men het over die groente heeft is dat meestal neerbuigend. Daar zijn een aantal redenen voor. De groente bevat zwavel en die geur komt vrij bij het koken; hoe langer gekookt des te sterker de geur (stank). Tot in de 60er jaren lieten veel huisvrouwen ze de hele dag smoren op een laag vuur. Geen wonder dat kleine kinderen en de meeste volwassenen ze verafschuwden. Sindsdien is er veel veranderd; door veredeling is het zwavelgehalte verminderd en de kooktijd sterk ingekort. Spruitkool is een goede winterkost. Andere groenten die door veredeling een betere smaak hebben gekregen zijn b.v. moderne rassen van andijvie, witlof, komkommer en tomaat. Mensen boven de 60 zullen zich nog met afkeer de bitterheid van de eerste drie groenten herinneren. De smaak van witlof is discutabel; was die groente alleen eetbaar door koken, nu heeft hij helemaal geen smaak meer. Bij komkommer moest je de bittere uiteinden afsnijden. Tomaten zijn zoeter geworden dankzij alle technische middelen van de veredeling. Veel bloemen daarentegen hebben hun geur verloren omwille van grotere bloemen of andere gewenste eigenschappen. Rozen, freesia’s en anjers geuren niet of nauwelijks meer. Smaak en geur zijn belangrijke eigenschappen voor ons welzijn.
Carla Moonen