Het Grootslag
Bakermat van de zaadteelt

Dit jaar bestaat de polder Het Grootslag 600 jaar. In de omliggende plaatsen zijn allerlei activiteiten gepland om dit te vieren.
Ook Museum Sow to Grow in Enkhuizen besteedt er aandacht aan.
In de stijlkamers zijn in de wandbekleding reproducties opgenomen van 2 schilderijen uit het begin van de 17e eeuw van de Polder Het Grootslag. De originele schilderijen zijn eigendom van de Gemeente Enkhuizen. Ze zijn door tot nu toe onbekende meesters geschilderd op panelen.
In de webshop van het museum zijn reproducties te koop.

Schilderij van het Grootslag (ca. 1606)

Het Grootslag is het gebied tussen Enkhuizen, Andijk, Wervershoof, Westwoud, Hoogkarspel, Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel, aan de noord-, oost- en zuidzijde (deels) begrensd door de Westfriese Omringdijk en een oude binnendijk, de Zwaagdijk.
Tot 1974 waren de percelen in deze polder alleen bereikbaar per schuit. Het was een vaarpolder. Tussen 1974 en 1979 is de polder verkaveld en zijn nieuwe wegen aangelegd. Nog steeds is de polder agrarisch met overwegend teelt van groenten en bloembollen. 

Akker- en tuinbouw
Tot ca. 1800 was het grondgebruik voornamelijk grasland met veehouderij. Als gevolg van meerdere uitbraken van veepest in de 18e eeuw veranderde het grondgebruik geleidelijk van grasland naar akkerland. Door de uitbreiding van het aantal watermolens werd dat ook steeds meer mogelijk. De polder Het Grootslag werd in de negentiende eeuw bemalen door 13 vijzelmolens: 5 bij Andijk, 3 net ten noorden van Enkhuizen en 5 bij Broekerhaven. 
Vanaf ca. 1800 neemt de teelt van groenten sterk toe, door de groeiende vraag naar groenten vanuit de steden van Holland, vooral kool, bieten, wortelen, peulvruchten en uien.
Het klimaat van dit gebied, aan drie kanten omgeven door water, bleek daarvoor zeer geschikt.

www.zaadenkruid.nl

Zoek in de bibliotheek beeldbank op nummer 1167

Translate »