Object van de maand november 2023

Object 5524

 

Jubilea vieringen.

In het museum zijn heel diverse voorwerpen aanwezig die jubilea gedenken. Deze maand wil ik iets over de gedenkborden vertellen. Er zijn een aantal borden, de andere voorwerpen zijn o.a. oorkondes,  tegels, presse-papiers, en sleutelhangers. De borden waren meestal bestemd als geschenk voor belangrijke relaties en medewerkers. “Onze” 5 borden zijn van Sluis & Groot, Beemsterboer, Enza en Royal Sluis. 

Van Sluis & Groot  is een bord ter gelegenheid van 25 jaar S&G/Breeder’s Seeds. Het is van glas. Het bord van C. Beemsterboer is ter ere van het 60-jarig bestaan 1912-1972, het is van aardewerk en toont het eerste en laatste bedrijfsgebouw.

Enza heeft voor het 50-jarig jubileum, 1938-1988, een aardewerk bord laten maken met een aantal van zijn gewassen.

Royal Sluis was royaal; we hebben 3 aardewerk borden. Een bord voor het afscheid van Simon J. Sluis uit 1986, een bord uit 1968 ter ere van het 100 –jarig bestaan met een postkoets erop en een bord voor het 110-jarig bestaan met een zaaier en het iconische bruggetje. Dit bord hebben alle medewerkers gekregen.

C Beemsternoer Warmenhuizen 

Het is een mooie geste van het bedrijf, maar wat doe je er mee? Thuis aan de wand ophangen blijkbaar of gewoon als bord gebruiken. Ik gebruik het soms als fruit-of koekschaal. Hebt U er nog ergens een in een la liggen ?  Naast deze jubileumborden hebben we nog meer:  o.a. agentschapsborden en reclameborden.
Carla Moonen

Translate »