Voorwerp maart 2024

In de collectie zitten een aantal meters voor het bepalen van het vochtgehalte van een partij zaden. Nr 5058 is een machine waar het zaadmonster in gaat voor de waardebepaling, nr 7568 is een handmeter. 

Bij foto 5058 staat de volgende omschrijving: 
Sneldroger type Meihuizen.
In de koperen kolom bevindt zich een vloeistof welke een hoger kookpunt heeft dan water. Deze vloeistof wordt elektrisch verhit.
In het hart van de kolom wordt een rek geplaatst met daarop monsters van het te drogen product. Deze worden verwarmd tot een temperatuur boven 100°C.
Door middel van het buisje met de ronde schoteltjes kan nagegaan worden of de vloeistof niet verkookt. Wanneer het onderste schoteltje heet is en het bovenste nauwelijks warm, heeft het apparaat de juiste temperatuur. Na een bepaalde tijd, (afhankelijk van het product) worden de monsters, na afkoeling, opnieuw gewogen.
Het verschil met het gewicht voor de verhitting h. geeft het gewicht van het verdampte water aan, dus het vochtgehalte van het product.

Voor het bepalen van het oogsttijdstip is het drogestofgehalte (b.v. erwten) en vochtgehalte belangrijk. Te nat zaad gaat schimmelen. Te droog zaad kiemt slecht, gaat mogelijk in kiemrust.  De meters in de collectie zijn natuurlijk museumstukken, tegenwoordig  werken ze digitaal.    Ook in de opslag moet men regelmatig controleren, hoewel de klimaatbeheersing in de opslag veel beter is dan vroeger.  De vochtgehaltes moeten voldoen aan de kwaliteitseisen die de ISTA heeft opgesteld en door de NAKG worden gecontroleerd.  Dit is een van de vele kleine en grote behandelingen waaraan het zaad wordt onderworpen om de gebruiker goed zaad te kunnen leveren.ISTA: International Seedtesting Association
Carla Moonen

Translate »