Sow to Grow FLASH 02, 21 juni 2019

.

Beste begunstigers van Interactief Museum ‘Sow to Grow’.
Dit is de tweede uitgave van ons bulletin waarmee we u op de hoogte willen houden van de gebeurtenissen rond ons interactieve museum. 

De tuinen.
Dat kool ook kan bloeien, was voor veel bezoekers een verbazingwekkende ontdekking. Nadat sommigen waren bekomen van de verbazing dat spruitjes aan een stok groeien was hiermee  een nieuwe dimensie aan hun beleving toegevoegd. Ongewenst bezoek hadden we ook. Van de spruitkoolplanten verdwenen spruitjes, sommige witte koolplanten showden alleen nog maar hun stronken en de prei werd vakkundig uitgedund.
In het kader van het Jaar van De Gouden Eeuw zal de Kloostertuin in de zomer een grote variatie aan groenten en bloemen laten zien, waaronder een flink aantal ‘vergeten groenten’.
Geen gemakkelijke opgave vanwege het feit dat van een aantal gewassen het zaad kennelijk erg oud geweest is, want de opkomst was bedroevend. Toch groeien er al pastinaak, schorseneer, wortelpeterselie, gele komkommer, zwarte rammenas en pronkbonen.
Het kunstwerk ‘Zaad doet Leven’ op het voorplein heeft een andere sokkel én plek gekregen. Het komt nu beter uit tegen de gevel van het weeshuis. De scheiding tussen ’Sow to Grow’ en restaurant
‘Onder de Wester’ op het voorplein is door middel van een visuele scheiding, duidelijk herkenbaar gemaakt.
De zomerbloeiers hebben de winter- en voorjaarsgewassen vervangen en hebben er zin in.

Gouden Eeuw.
De festiviteiten rond het jaar van De Gouden Eeuw beginnen steeds meer vorm te krijgen. De expositie ‘Groei en Bloei in de Gouden Eeuw’ duurt nog tot eind oktober. 

Groei en Bloei in de Gouden Eeuw

In de eerste weekenden van juli, augustus en september zullen op het voorplein door kundige koks ‘vergeten groenten’ worden klaargemaakt. Bezoekers kunnen kennis maken met een moderne, creatieve manier van bereiden van deze groenten. Naast de teelt van een selectie van deze groenten zullen we ze ook als geoogst product laten zien. Binnen, in het museum, kunnen betalende bezoekers kennis maken met de rol en waarde van planten in onze samenleving.
De samenwerking met de Enkhuizer restaurants komt moeizaam tot stand als gevolg van het drukke zomerseizoen en het gebrek aan personeel.
Voor verdere activiteiten kunt u de agenda aan het slot van deze Sow to Grow Flash bekijken. 

Het museum.
De definitieve beslissing om de ramen te beplakken is genomen. De opdracht is verstrekt. De ramen zullen deels beplakt worden met doorzichtige UV werende folie en deels met folie, die voorzien is van afbeeldingen. Het zal het museum een meer intieme  uitstraling geven. 
We zijn de firma Koppert Cress dank verschuldigd voor het sponsoren van de folie met afbeeldingen.
Gezien de kosten zien we voorlopig nog even af van de bewerking van de wanden van het lab.
Gelukkig kunnen we spreken van een toenemende belangstelling voor de Experience.
– April: 100 bezoekers via groepen, 100 scholieren, 107 individuele bezoekers uit 6 landen.
– Mei: 115 bezoekers via groepen, 300 scholieren en 150 individuele bezoekers uit 9 landen. 
–  Voor juni staan alweer 150 studenten geboekt.
– De belangstelling voor de regentessenkamer is aanzienlijk gestegen. Reserveren is nu een noodzaak om niet teleurgesteld te worden.
We voorzien kennelijk in een behoefte. We bieden een zeer leerzaam concept ter meerdere bewustwording van de waarde van onze bedrijfstakken.

Educatie.
Tot nu toe hebben bijna 500 leerlingen deelgenomen aan het educatieprogramma van ‘Sow to Grow’. De reacties zijn zeer positief. Op basis van de feedback en de inbreng van de vrijwilligers wordt, door middel van de herplaatsing van de objecten en de toevoeging van nieuwe, het programma verder aangepast. Voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs zijn de programma’s klaar voor gebruik. 
Verder is de commissie educatie naarstig bezig met het ontwikkelen van de basiscursus ‘Plantenveredeling en Zaadteelt’. Deze cursus wordt via de Seniorenschool en Seedvalley aangeboden. De belangstelling is groot. 
De cursussen voor het najaar van 2019 zijn al volgeboekt! 

Het Depot.
Dankzij een gift is de collectie weer verder uitgebreid. We hebben een historische Westlandse Tomatenhobbel ontvangen die tot 1920 in gebruik is geweest. Momenteel wordt deze in de vriezer bij -25˚C behandeld tegen de onvermijdelijke houtworm. 
Saet & Cruyt maakt al jaren gebruik van het Zijper Collectie Beheer Systeem, ZCBS, om de gehele collectie te beheren. Gegevens zoals herkomst, bruikleen, conditie, afmetingen, locatie etc. worden nauwkeurig geregistreerdin zes verschillende beeldbanken.
Ga naar www.zaadenkruit.nl en kies een beeldbank. U hoeft geen term in het zoekveld op te geven maar klik direct op ’zoeken’ om de hele collectie in beeld te krijgen.
Wij staan open voor suggesties en aanvullingen. Mail ons naar collectie@saetencruyt.nl
U levert daarmee een waardevolle bijdrage aan ons museum.

Museumregistratie.
Al geruime tijd is het bestuur actief om een museale registratie te verkrijgen van de Museumvereniging. Met die registratie kan ons interactieve museum gebruik maken van de promotionele activiteiten van de Museumvereniging én, last but not least, kunnen we de Museumkaart accepteren als kortingskaart op de toegangsprijs.
De Museumvereniging vraagt nogal wat. Ze willen alles weten van de grote lijnen in het beleidsplan tot de details van het calamiteitenplan en alles wat daar nog tussen zit.
‘Sow to Grow’ moet aantonen, dat ze haar museale taken goed weet te beheren en daarmee haar historische collectie en de geschiedenis van het zaadvak voor de toekomst veilig weet te stellen.

Vrijwilligers.
Nog steeds hebben wij dringend meer vrijwilligers nodig om ons museum open te laten zijn op de aangegeven openingstijden en om het toenemende aantal groepen te begeleiden.  Het is leuk en boeiend werk en de waardering van de bezoekers is de kers op de taart.
Denkt u dat het iets voor u is, of weet u iemand die geïnteresseerd is, laat het ons weten via:  info@sowtogrow.nl

Agenda.
– 22 juni: Presentatie n.a.v. het 75 jarig jubileum van Oud Enkhuizen op de Dijk in Enkhuizen
– 24 juni: Lappendag in Enkhuizen. Tent op voorplein met folders en banners
– 6 en 7 juli: Demonstratie vergeten groenten op het voorplein
– 3 en 4 augustus: Demonstratie vergeten groenten op het voorplein
– 7 en 8 september: Demonstratie vergeten groenten op het voorplein
– 14 en 15 september: Open monumentendag
– 18 september: Start cursus ‘Kennismaking met Plantenveredeling en Zaadteelt’
–  24, 25 en 6 september: Aanwezig op evenement ‘Seed meets Technology’ in Zwaagdijk
– 28 en 29 september: UITDAGend Enkhuizen, demo oogsten en bewerken in Enkhuizen. Zuurkool maken?
– 5 oktober: Dutch Agri Food Week. Nog verder uitwerken
– 19 en 20 oktober: Weekend van de smaak

Voor details en laatste informatie volg ons op de website www.sowtogrow.nl en op Facebook.
Einde bericht

Translate »